Surfisk 2021

Helgen 8-9 maj började förberedelserna för surfisk-kvällen 28 augusti. Nät lades på lördag kväll och togs upp söndag morgon. Fiskelyckan var god och surfisk kunde läggas in.

Surfisk är fermenterad mört, en gammal mattradition för att bevara mat under lång tid. Vi håller traditionen vid liv. Surfisken läggs in på våren och kan börja ätas på höstkanten, men rätt förvarad klarar den sig bra även till nästa sommar.

Först ska mörten fjällas och rensas. Mörten tvättas noga och sköljs sedan i rent vatten. Sedan läggs fisken ned i en tunna och saltas. Det är viktigt att det blir lagom med salt, inte för lite – då ruttnar den, inte för mycket – då blir det saltfisk. Eventuellt kan lite av fjolårsspadet också tillsättas för att kicka igång processen. Den saltade mörten täcks över med näver och en träskiva som pressas ned med en tyngd. Ett lock läggs över och tunnan ställs i jordkällaren i väntan på att fisken skall bli klar.

När så processen pågått över sommaren, tas fisken upp, tvättas och vattnas ur ordentligt innan den halstras över glöd. Det provsmakar vi 28 augusti 2021.

Om du vill veta mer kan du kontakta Stina Kylin eller Jonas Blom.

Rensning i finväder
Mörten tvättas
Mörten saltas
Surfisk på gång